Toelichting nieuwe reserves
We werken de twee nieuwe bestemmingsreserves uit volgens de eisen en in de structuur van de nota reserves en voorzieningen.
1. Naam bestemmingsreserve: Reserve grote Veerse opgaven.
2. Type reserve: bestedingsfunctie.
3. Het doel waarvoor de reserve wordt gevormd: incidentele investeringen in drie grote Veerse opgaven. Deze investeringen moeten een structureel en duurzaam effect opleveren voor de Veerse samenleving met een maatschappelijk rendement.
4. De minimale omvang: n.v.t.
5. De maximale omvang: n.v.t.
6. Voeding: Het dividend van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH) na vaststelling door de algemene vergadering van aandeelhouders.
7. Besteding: Op basis van (investerings-)voorstellen voor drie grote Veerse opgaven, met een minimum van € 250.000 per voorstel.
8. De looptijd van de reserve (start- en einddatum): onbepaalde tijd.
9. Onderbouwing: We zetten de reserve in op de volgende grote Veerse opgaven (indicatief):
a. 60% op mobiliteit.
De groei van het autoverkeer zorgt voor vermindering van de leefbaarheid in diverse kernen. Samen met andere overheden zoeken we naar mogelijkheden om oplossingen te vinden voor gesignaleerde knelpunten. Voor de uitvoering hiervan zijn veel middelen nodig. We zetten deze reservering in om investeringen te doen die aantoonbaar de mobiliteitsstructuur verbeteren, vaak in de vorm van cofinanciering.
b. 20% op verduurzaming.
i. Voor het behalen van de doelen uit het programma Duurzaamheid en de snelheid waarmee we dat doen zijn we samen aan zet. De lokale samenleving roept steeds vaker de hulp van de gemeente in voor wat betreft kennis en middelen voor duurzaamheidsprojecten. We willen de Veerse gemeenschap hierin ondersteunen en duurzaamheidsmaatregelen stimuleren.
ii. Aan het maatschappelijk vastgoed worden eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Onder andere moet de CO2-uitstoot fors gereduceerd worden. De kosten hiervan zijn aanzienlijk. De huidige staat van het maatschappelijk vastgoed vraagt om (grote) financiële investeringen om dit doel te behalen.
c. 20% op woningbouwopgave en wonen.
i. Er is een grote vraag naar sociale woningen in Veere. Dit betreft sociale huurwoningen en sociale koopwoningen. Bij nieuwbouwplannen moet in de gemeente Veere minimaal 2/3 van de woningen in de categorie betaalbaar (waaronder sociale huur en koop) worden gebouwd. Door de hoge bouwkosten en grondprijzen wordt dat voor de woningcorporatie of ontwikkelaar financieel onhaalbaar. Bij sociale koop heeft een corporatie of ontwikkelaar een terugkoopverplichting. Dit drukt voor hen een behoorlijke periode op hun balans. We vinden het belangrijk dat deze woningen wel worden gebouwd en reserveren geld om de ontwikkelende partijen hierbij te ondersteunen.
ii. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) voert het Veerse startersfonds uit. Dit is een revolverend fonds voor starters op de Veerse woningmarkt. Het fonds verstrekt een lening voor het aankopen van een eerste woning. Om te voorkomen dat aanvragen niet gehonoreerd kunnen worden wegens onvoldoende middelen in het fonds, reserveren we geld.
iii. Veere staat voor een aanzienlijke woningbouwopgave tot 2030. Het programma Wonen Veere 2022 – 2027 en de nieuwbouwprogrammering Veere 2022 – 2030 zijn daartoe vastgesteld. Om de doelen van deze opgave te kunnen halen en uit te kunnen voeren reserveren we geld.
10. Uitgangspunten:
a. Incidentele dividenden worden niet ingezet voor structurele vraagstukken
b. In de voorstellen houden we indien nodig rekening met uitvoeringscapaciteit.
1. Naam bestemmingsreserve: Opvang en huisvesting vreemdelingen.
2. Type reserve: bestedingsfunctie.
3. Het doel waarvoor de reserve wordt gevormd:
a. het realiseren van opvang en/of huisvesting voor Oekraïense ontheemden en activiteiten die daarmee samenhangen
b. het doen van inspanningen om asielopvang mogelijk te maken
c. het aanbrengen van versnelling in de huisvesting van statushouders om onze taakstelling te behalen
d. meer inzet op maatschappelijke begeleiding van statushouders bij het inburgeren of het ondersteunen en faciliteren van organisaties of inwoners die zich inzetten voor genoemde doelgroepen.
e. het starten van inburgering aan statushouders die in een azc verblijven en gekoppeld zijn aan de gemeente Veere, maar nog geen woning hebben toegewezen gekregen.
4. De maximale omvang: de gestorte bedragen van de laatste 2 jaar.
5. Voeding en onttrekking: artikel 3.7 van de nota reserves en voorzieningen is van toepassing. Dit betekent dat er bij een overschot in de exploitatie op de huisvesting Oekraïense ontheemden, opvang asielzoekers en huisvesting van statushouders, het werkelijke overschot aan de reserve wordt gedoteerd. Bij een tekort wordt dit onttrokken aan de bestemmingsreserve. Dit betekent dat de mutaties van de reserves meebewegen met de omvang van de werkelijke onderliggende lasten en baten.
6. de looptijd van de reserve (start- en einddatum): onbepaalde tijd.
7. Onderbouwing: De gemeenteraad vindt het niet wenselijk dat overschotten op budgetten voor de opvang en huisvesting van Oekraïense ontheemden naar de algemene reserve vloeien.