Multifunctionele accommodaties
Actualisatie van de maatschappelijke voorzieningen (MV) in de gemeente Veere
De doelstelling van het programma Maatschappelijke voorzieningen is het toekomstbestendig maken van de voorzieningen in acht kernen uitgevoerd in twee fasen. Momenteel worden in de eerste fase de maatschappelijke voorzieningen in de kernen Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle geactualiseerd/vernieuwd.
Aanleiding doelstelling
Met een multifunctionele accommodatie (mfa) ondersteunen we de gemeenschapszin, de onderlinge binding en contacten binnen een kern. Dat kan door verschillende maatschappelijke functies, zoals sport- en sociaal-culturele voorzieningen, scholen, kinderopvang, welzijns- en gezondheidsvoorzieningen onder één dak te huisvesten. Hiermee krijgt de leefbaarheid een impuls. Deze mfa’s bouwen we duurzaam, circulair en waar mogelijk flexibel/demontabel. Nieuwe scholen bouwen we zoveel mogelijk onder één dak en in overleg met de schoolbesturen. We bouwen volgens de ENG-norm (Energie Neutraal Gebouw).
Wat doen we om de doelstelling te bereiken ?
Sinds 2017 wordt overleg gevoerd met belanghebbenden in alle genoemde kernen. De programma’s van eisen zijn opgesteld in samenspraak met de belanghebbenden. De projectplannen voor de eerste fase zijn opgesteld en de uitwerking is gestart. In Aagtekerke wordt in 2023 de uitvoering afgerond en voorbereidingen voor de realisatie in Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle voortgezet.
Gaan we de doelstellingen behalen ?
De planning per kern ziet er voor fase 1 in 2023 als volgt uit:
Aagtekerke
In Aagtekerke is samen met de werkgroep, die bestaat uit inwoners, verenigingen, onderwijs en ondernemers, een ontwerp voor een nieuwe mfa uitgewerkt, waarin een gymzaal, een dorpshuis en een kleinschalig gezondheidsvoorziening zijn ondergebracht. De bouw van de mfa is bijna afgerond, de oplevering van de mfa vond plaats op 31 augustus, aansluitend werd in september de buitenruimte aangelegd, inclusief de aanleg van een nieuwe speeltuin.
Vanuit het Regio Deal budget loopt het onderzoek naar exploitatie en beheervormen, waarbij er ook rekening wordt gehouden met de bestaande situatie en voorzieningen. Het doel hiervan is om succesvol de exploitatie-vorm en beheeraspecten van het dorpshuis verder uit te werken met de toekomstige gebruikers/beheerders (Vrouwen Agatha). De vrijkomende locaties van de oude gymzaal en oude speeltuin worden ingevuld met woningbouw (afdeling RO).
Westkapelle
Voor Westkapelle is een projectplan, met als richtlijn de Dorpsvisie, opgesteld, waarin de locatie Molenwal is vastgelegd als locatie voor de invulling van een multifunctionele mfa. Herrijst blijft als dorpshuis gevestigd aan de Markt. In de mfa worden twee scholen, kinderopvang, een sportaccommodatie en een eventuele zorgpartij onder één dak gehuisvest.
In een participatietraject is met de scholen, de opvang en de omwonenden van de Molenwal, Adriaan Virulystraat, Benoordenhoudseweg en Het Hout betrokken een voorstel uitgewerkt voor het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor de mfa. Dit is in september aan de Raad voorgelegd voor besluitvorming. Het programma van eisen is samen met de bestaande werkgroep van gebruikers opgesteld. Op basis van het opgestelde programma van eisen en het stedenbouwkundig plan wordt de architect geselecteerd. Het voorontwerp met budgetraming zal ter besluitvorming worden aangeboden aan de raad.
Serooskerke
De renovatie van Zwembad de Goudvijver te Serooskerke is in 2022 afgerond. Het entree- en kleedgebouw is zo gebouwd, dat een eventueel nieuw dorpshuis hieraan gekoppeld kan worden. Het onderzoek naar renovatie of nieuwbouw van verenigingsgebouw De Zandput is in 2022 gestart. Er worden drie scenario’s onderzocht; renovatie, nieuwbouw tegen het entree- en kleedgebouw van het zwembad en nieuwbouw in de mfa in Serooskerke Oost. De scenariostudie verloopt in overleg met de dorpsraad en gebruikers. Afronding van het onderzoek wordt in het vierde kwartaal van 2023 verwacht.
De locatie van de mfa is in overleg met belanghebbenden vastgesteld in Serooskerke Oost. Er is gekozen voor een multifunctionele clustering van voorzieningen: de gymzaal, basisschool, kinderopvang, dagbesteding, fysiotherapeut en tandarts. Op basis van het opgestelde programma van eisen, worden beslissingen genomen over de aanbestedingsvorm, financieringsvorm, het toekomstige eigendom, de exploitatievorm en beheeraspecten. In samenspraak met het schoolbestuur, kinderopvang, zorgpartij, fysio, tandarts en gebruikers wordt onder leiding van de architect een voorlopig schetsontwerp opgesteld (doel realisatie 2025). Na het voteren van het investeringskrediet wordt met de samenwerkende partners een aannemer geselecteerd.
Oostkapelle
Renovatie van De Halve Maan is afgerond, overdracht naar beheer en afronding project wordt verwacht in kwartaal 4 van 2023. Voor de twee scholen, de kinderopvang en GGD wordt een kindcentrum gerealiseerd nabij De Halve Maan. Een deel van de voetbalvelden op sportpark Duinhelm wordt gerenoveerd en de infrastructuur rondom het nieuw te realiseren kindcentrum en nabij De Halve Maan wordt aangepast. Dit is opgenomen in het projectplan.
Samen met schoolbestuur, kinderopvang en GGD is een stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit is in september aan de Raad voorgelegd voor besluitvorming. Op basis van het opgestelde programma van eisen en het stedenbouwkundig plan wordt de architect geselecteerd. Het voorontwerp met budgetraming zal ter besluitvorming worden aangeboden aan de raad. In samenhang met het programma voor het nieuwe kindcentrum maken we het programma voor de aanpassing/renovatie van de velden op Duinhelm en eventuele invulling van restruimte(n) met woningbouw.