Wij zorgen ervoor dat je veilig kunt wonen, werken en recreëren. Veiligheid is een primaire basisbehoefte van de mens en we vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in Veere. Wij voeren regie op veiligheid en slagen er de laatste jaren in om een veilige gemeente te zijn en dat te verbeteren. Ook voor de komende jaren is dat onze doelstelling. Veiligheid is een breed begrip en delen we op in drie thema’s.
Integrale veiligheid
Dit thema gaat over de sociale kant van veiligheid. Het veiligheidsgevoel, maar ook het terugdringen van criminaliteitscijfers, zoals woninginbraken of straatroven. De vastgestelde Nota Integrale veiligheid is de kapstok van dit thema en hierin beschrijven we welke activiteiten we allemaal uitvoeren. De politie is een belangrijke uitvoeringspartner en daar maken we afspraken mee over hun inzet. We zetten onze samenwerking voort met het Zorg- en Veiligheidshuis voor complexe zaken op het snijvlak van zorg en strafrecht. Tot slot nemen we deel aan het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum) in de aanpak tegen ondermijning. Dat is het voorkomen van verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld.
Crisisbeheersing en brandweer
Helaas kunnen we veiligheid niet garanderen en kunnen we getroffen worden door een incident, ramp of crisis. We maken deel uit van de Veiligheidsregio Zeeland. Zij zorgen voor een gezamenlijke brandweer, gezamenlijke meldkamer en de GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen). Naast deze samenwerking moeten we ook als organisatie weten wat we moeten doen bij een ramp of crisis. Bestuurders en medewerkers hebben een (regionale) rol. Jaarlijks oefenen en trainen we in deze rol, zodat we weten wat we moeten doen als het noodlot toeslaat.
Toezicht en handhaving
Regels en wetten moeten ook gehandhaafd worden. We doen dat niet alleen en werken samen met andere partners die handhavend kunnen optreden. De nadruk ligt op handhaving van onze Algemene Plaatselijke Verordening, de regels die we zelf stellen en jaarlijks actualiseren. In het Integraal Handhavings Uitvoerings Programma (IHUP) stellen we jaarlijks vast op welke handhavingsprioriteiten we in zetten. In 2021 zetten we extra in op de handhaving van het gebruik van woningen. Constateren we gebruik van een woning in strijd met de bestemming, dan starten we een handhavingstraject.