A. Wegen
Actualiteit
September 2023 stelde de gemeenteraad het beheerplan wegen 2024-2028 vast.
Beheerdoelen
In 2025 gaan we voor het standaard ambitieniveau volgens de CROW ‘niveau B’. In het plan zijn keuzes gemaakt ten aanzien van het ambitieniveau. We maken daarbij gebruik van de CROW methode “rationeel wegbeheer”. Deze methode kent vijf categorieën; A+ (nieuw), A (goed), B (voldoende), C (binnen 2 jaar ingrijpen), D (achterstallig onderhoud). Alle wegen voldoen aan het einde van de planperiode minimaal aan niveau B.
Maatregelen
Op basis van het beheerplan voeren we de vervangingsplanning wegen uit en stellen we ieder jaar een uitvoeringsprogramma voor het groot onderhoud op. We kijken daarbij meerdere jaren vooruit. In dit programma houden we niet alleen rekening met de toestand van de weg, maar kijken we ook naar de riolering, het groen, verkeer, etc. Daarnaast voeren we klein onderhoud uit.
Ontwikkelingen
Door de grote vervangingsopgave van de nutsbedrijven is een goede samenwerking met de nutsbedrijven steeds belangrijker. Samen met de nutsbedrijven proberen we het groot onderhoud aan wegen, riolering en nutsvoorzieningen voor de lange termijn te plannen en tijdig af te stemmen. Hierdoor bereiken we een optimaal resultaat.
B. Riolering (opgenomen in programma 7, Volksgezondheid en milieu)
Actualiteit
Voor de planperiode 2024-2028 geven we uitvoering aan het Water- en rioleringsplan (WRP).
Beheerdoelen
Volgens de Omgevingswet hebben we een zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Het WRP geeft aan hoe we hier vorm aan geven. De belangrijkste doelen zijn:
- vuil water in het oppervlaktewater zo veel mogelijk voorkomen;
- (grond)wateroverlast zo veel mogelijk voorkomen.
De technische uitwerking vindt plaats in operationele plannen. In het WRP anticiperen we op een aantal ontwikkelingen. De belangrijkste ontwikkeling is de klimaatontwikkeling: meer kans op wateroverlast, maar ook meer en langere perioden van droogte.
Maatregelen
Voor het onderhoud van alle rioleringsobjecten uit het WRP kennen we een breed pakket aan onderhoudsmaatregelen. We zorgen voor vervanging of renovatie van riolering, gemalen, drainage, etc. als ze aan het einde zijn van hun levensduur. Daarnaast voeren we regulier onderhoud uit. Bijna altijd doen we dit via uitbesteding met meerjarige contracten. Bijvoorbeeld het laten reinigen en inspecteren van riolen en gemalen, het legen van kolken, etc. Klein onderhoud (zoals het verhelpen van verstoppingen en storingen) besteden we gedeeltelijk uit, maar doen we ook voor een deel met onze eigen medewerkers.
Naast onderhoud optimaliseren we het bestaande rioolstelsel. We maken het robuuster, zodat de kans op vervuiling en wateroverlast kleiner wordt.
Ontwikkelingen
Het veranderende klimaat vraagt om een openbare ruimte die flexibeler is en minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden (te droog of te nat). Bij elke herinrichting houden we rekening met deze ontwikkelingen.
C. Groen
Actualiteit
Juli 2023 stelde de gemeenteraad beleids- en beheerplan groen vast.
Beheerdoelen
De komende jaren gaan we het groen meer natuurlijk beheren. We geven meer ruimte aan inheemse planten en natuurlijke vegetaties en daarmee vergroten we de biodiversiteit. We willen de openbare ruimte meer vergroenen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. We zorgen ervoor dat de het niveau van onderhoud voldoet een het afgesproken beheerniveau.
Maatregelen
Het beheer en onderhoud van het openbare groen voeren we grotendeels zelf uit met eigen medewerkers en met detacheringskrachten van Orionis. Op basis van het beleids- en beheerplan stellen we ieder jaar een uitvoeringsprogramma voor het omvormen en uitbreiden van het groen. We stemmen de uitvoering zoveel mogelijk af op andere onderhoudswerkzaamheden.
Ontwikkelingen
Het areaal bomen staat onder druk het oprukken van de essensterfte. Steeds meer essen worden ziek en sterven uiteindelijk af. Ook in onze gemeente komt de ziekte steeds vaker voor.
D. Gebouwen
Actualiteit
Voor de planperiode 2024-2027 geven we uitvoering aan beheerplan onderhoud gebouwd vastgoed.
Beheerdoelen
Het niveau van onderhoud is vastgelegd in het vastgestelde beheerplan en de bijbehorende bijlagen. Het ene pand houden wij op een goed niveau en de andere op sober maar doelmatig. Alle kosten hiervoor komen ten laste van de onderhoudsvoorziening. Daarnaast hebben we nog een exploitatievoorziening, hier zitten de kosten in zoals belastingen, verzekeringen en energielasten. Ook storingen en schades betalen wij hieruit.
Maatregelen
Voor het beheer en onderhoud aan alle gebouwen zijn verschillende opties opgenomen in het beheerplan. Opties zijn: sloop, instandhouding, renovatie, verduurzaming & nieuwbouw. Een groot deel van de maatregelen zijn op contractbasis en zijn uitbesteed. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om planmatig schilderwerk, dak werkzaamheden, installaties onderhoud & automatische ramen en deuren. Onze eigen medewerkers van de technische dienst voeren ook veel werkzaamheden uit. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het oplossen van klachten, storingen en lekkages maar ook houden zij zich bezig met het keuren van noodverlichting en ladders.
Ontwikkelingen
De gemeente is volop in ontwikkeling. Zeker als het gaat om vastgoed. Op dit moment lopen er verschillende sporen, Maatschappelijk Vastgoed 2025 (fase 1 en 2), Duurzaamheid Maatschappelijk Vastgoed en Streefbeeld Maatschappelijk Vastgoed. Ook is er constante verandering als het gaat om de beheer en exploitatie van bijvoorbeeld de verenigingsgebouwen. Al deze zaken maken het lastig om een doeltreffend beheerplan te maken en je daar ook aan te houden of waar nodig bij te sturen.
E. Openbare verlichting
Actualiteit
Juli 2023 stelde de gemeenteraad het beheerplan openbare verlichting 2024-2028 vast.
Beheerdoelen
De komende jaren vervangen we het resterende deel van de conventionele verlichting voor LED-armaturen. Hiermee versnellen we de verduurzaming van onze openbare verlichting.
Maatregelen
Het beheer en onderhoud van de openbare verlichting kopen we als Zeeuwse overheden gezamenlijk in. Op basis van het beheerplan stellen we ieder jaar een uitvoeringsprogramma op. We stemmen de uitvoering zoveel mogelijk af op andere onderhoudswerkzaamheden.
Ontwikkelingen
De technische ontwikkelingen bij openbare verlichting gaan snel. Hier proberen we zo veel mogelijk op in te spelen.
F. Civiele kunstwerken
Actualiteit van het beheerplan
Juli 2023 stelde de gemeenteraad het beheerplan civiele kunstwerken 2024-2028 vast.
Beheerdoelen
De doelstelling van het plan is om achterstallig onderhoud te voorkomen. Tweejaarlijks inspecteren we alle kunstwerken en werken we het schades en achterstallig onderhoud weg. Grotere vervangings- of onderhoudsmaatregelen die we niet binnen het onderhouds-budget kunnen oplossen nemen we apart op in de begroting.
Maatregelen
Bij het onderhoud van kunstwerken kennen we 3 soorten onderhoud. Als een kunstwerk aan het einde van zijn levensduur is, voeren we of een renovatie uit of we vervangen het hele kunstwerk. Dit laatste noemen we vervangingsonderhoud. Verder voeren we jaarlijks regulier onderhoud uit op basis van een inspectie. En klein onderhoud op basis van meldingen.
Ontwikkelingen
De afgelopen tijd is de detaillering van trappen verder ontwikkeld. Met als doel een zo duurzaam mogelijk ontwerp te realiseren. Een trap wat met minimaal onderhoud een zo lang mogelijke levensduur heeft. Ook maken we steeds vaker gebruik van hergebruikt hardhout.
G. Duingebiedvoorzieningen
Actualiteit
Juli 2023 stelde de gemeenteraad het beheerplan duingebiedvoorzieningen 2024-2028 vast.
Beheerdoelen
Het beheerplan duingebiedvoorzieningen geeft richting aan het beheer en onderhoud van de openbare voorzieningen op de stranden en in het duingebied. Het betreft de duinovergangen, wandelpaden, afrasteringen, loopplanken, afvalbakken, etc. In het plan staat welke kwaliteit de voorzieningen moeten hebben, welke kosten ermee zijn gemoeid en wie wat uitvoert (gemeente of Stichting Strandexploitatie Veere).
We hanteren in dit beheerplan ook de meetlat van CROW: van A+(zeer goed) tot D (slecht). Net als in de kernen kiezen we voor niveau B (voldoende) en op in het zicht lopende locaties voor A.
Maatregelen
De SSV doet het regulier en klein onderhoud aan de voorzieningen op basis van hun inbestedingsopdracht. De gemeente vervangt en renoveert de paden en trappen.
Ontwikkelingen
De afgelopen tijd is de detaillering van trappen verder ontwikkeld. Met als doel een zo duurzaam mogelijk ontwerp te realiseren. Een trap wat met minimaal onderhoud een zo lang mogelijke levensduur heeft. Ook maken we steeds vaker gebruik van hergebruikt hardhout.
H. Stadshaven Veere
Actualiteit
Juli 2023 stelde de gemeenteraad het beheerplan stadshaven Veere 2024-2028 vast. Een deel van het onderhoud is via een overeenkomst ondergebracht bij de jachtclub Veere.
Beheerdoelen
We willen de historische haven bewaren en in stand houden.
Maatregelen
Alle jachthavenvoorzieningen zijn in erfpacht overgedragen aan de jachtclub. De gemeente zorgt voor de overige kades, keerwanden, etc.
Ontwikkelingen
In 2021 voerden we een uitgebreide inspectie uit van de haven. Hierbij is geconstateerd dat het Noorderhoofd (palenhoofd tegenover de Campveerse Toren) in zeer slechte staat is. In de begroting is budget opgenomen om het Noorderhoofd in 2025 te restaureren.