Paragraaf duurzaamheid

De plannen voor 2022 op het gebied van Duurzaamheid voerden we uit. Er kwam zelfs een versnelling, omdat het Rijk geldt beschikbaar stelde voor een versnelling van een aantal taken. De reden hiervan is de oorlog in Oekraïne. We hebben stappen gezet in het thema Energiearmoede en gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma 2022 (versnelt verduurzamen van label E, F en G woningen).

 

We maakten in 2022 veel plannen die de basis vormen voor een verdere strategische uitvoering én er zijn door de Veerse samenleving mooie duurzame initiatieven opgeleverd.

 

We willen toe naar energieneutraal in 2050, dit betekent dat we evenveel energie duurzaam opwekken als dat we verbruiken. We wekken steeds meer duurzame (hernieuwbare) energie op in de gemeente Veere en de Co2 uitstoot gaan langzaamaan terug. Voor de evaluatie over 2022 kunnen we nog niet terugkijken naar de cijfers, omdat de landelijke gegevens pas later beschikbaar worden gesteld. De meest recente gegevens zijn hieronder weergegeven.

 

We wekten in 2020 905 TJ hernieuwbare energie op. Dat is 55% van ons energieverbruik. Ons doel is 100% in 2050.

Voor meer achtergrondinformatie verwijzen we u naar de Veerse cijfers op https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard.

 

Een greep uit de gerealiseerde acties en projecten in 2022:

  • We stelden het programma Openbare laadinfrastructuur vast en werken dit uit tot een plaatsingsleidraad met geactualiseerde plankaart voor laadpalen.
  • We faciliteerden het Duurzaam Bouwloket waar inwoners terecht kunnen voor gratis en onafhankelijk advies met een verlenging van 4 jaar, https://www.duurzaambouwloket.nl/veere
  • We zijn verder gegaan met de verankering voor het plaatsen van kleine windmolens in ons beleid en nemen dit verder op in het traject van de Landbouwvisie
  • Deelname aan provinciaal project Zon op Dak
  • We zijn gestart met het openstellen van de gemeentelijke lening Duurzaam Langer Thuis en promoten deze regeling actief.
  • We zijn gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering van de SPUK uitkering Energiearmoede.
  • We zijn gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering van de SPUK uitkering Nationaal Isolatieprogramma 2022.
  • Ondersteuning van de werkgroep Duurzaam Serooskerke (opzetten van kerngerichte aanpak, informatiemarkt en postcoderoosproject)
  • Ondersteunen en begeleiden van diverse duurzame initiatieven en projecten in de gemeente Veere.
  • De bouwstenen voor de Regionale Energiestrategie Zeeland (RES 2.0) zijn vastgesteld, zodat er in 2023 definitieve besluitvorming kan plaatsvinden.
  • We zijn gestart met het opstellen van de Routekaart Maatschappelijk Vastgoed, zodat we deze in 2023 voorleggen voor besluitvorming.
  • Diverse communicatieberichten over verduurzamen in digitale nieuwsbrief en op social media.
  • Website aangepast conform het Programma Duurzaamheid en voorzien van de meest actuele informatie voor onze burgers en bedrijven.
  • Inventarisatie gemaakt van de wettelijke taak dat alle kantoren in 2023 minimaal energielabel C hebben.
  • Jaarlijkse deelname aan Nacht van de Nacht, Warme Truiendag, Dag van de Duurzaamheid, de Blauwe en Groene vlag.
  • We faciliteerden natuur en milieueducatie via Terra Maris.
  • Gestart met werving van extra personeel voor het thema Duurzaamheid.

 

Duurzaamheid en de Energietransitie zijn een opgave voor meerdere jaren en we hebben ook de volgende jaren nog een grote uitdaging te gaan.

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

D.11.01 We verbruiken minder energie dan in 2021 en de energie die we verbruiken is duurzamer dan daarvoor.

Terug naar navigatie - D.11.01 We verbruiken minder energie dan in 2021 en de energie die we verbruiken is duurzamer dan daarvoor.

Omschrijving (toelichting)

We willen nu maar ook voor later een leefbare en welvarende samenleving. Daarom is duurzaamheid en de energietransitie een belangrijk onderwerp en één van onze speerpunten. We willen Co2 uitstoot verminderen en in 2050 willen we gemeente breed volledig energie neutraal zijn. Dit doen we door energie te besparen en meer energie duurzaam op te wekken. Samen met inwoners (collectieven) en ondernemers gaan we aan de slag. Om na te gaan hoever we zijn gebruiken we de landelijke klimaatmonitor.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Zie voor de voortgang de paragraaf Duurzaamheid.