We zijn een economische sterke (woon)gemeente met relatief veel toerisme en MKB bedrijvigheid. Er is weinig werkloosheid en het gemiddeld inkomen per huishouden ligt hoog. Wel is er over de gehele linie een tekort aan personeel. De krapte op de woningmarkt draagt hier niet aan bij. Ook is het lastig voor de gemeente om werknemers van buiten de gemeente naar Veere te krijgen, niet alleen door de hoge woningprijzen, maar ook omdat de kernen fysiek minder goed bereikbaar zijn. (blijkt uit de ondernemerspeiling).
De vrijetijdssector is de economische motor die zorgt voor welvaart, werkgelegenheid en voorzieningen. Om Veere klaar te maken voor de toekomst gaan we investeren in het verbreden van de economie. Jaarlijks ontvangen we veel bezoekers. Het evenwicht tussen leefbaarheid en toerisme is een aandachtspunt. Het bewaken van de balans vraagt om zorgvuldige keuzes. Structureel overleg tussen overheden, bedrijfsleven en inwoners blijft hierbij van groot belang.
In 2024 gaan we aan de slag met de volgende zaken:
- Vaststelling en uitvoering van het omgevingsprogramma Economie
- Actualiseren van het bedrijventerreinenprogramma
- Uitvoeringsprogramma Landbouwvisie ‘De Agrarier centraal’
- Vaststellen van het ontwikkelkader verblijfsrecreatie
- Uitvoeren project ‘Tuin van Zeeland’
- Ontwikkelen beleid minicampings en kampeerterreinen
- Vaststellen van een uitvoeringsprogramma Badstatus
- We starten de evaluatie van het programma Toerisme 2021-2026
- Uitvoering van het concept toeristisch gastheerschap en regiomarketing (raadsbesluit 2021)
- Starten met een plan gericht op duurzaam toeristisch informatiemanagement
Kernwoorden zijn kwaliteit, kennis, innovatie, professionaliteit en aansluiten bij onze landschappelijke -aantrekkelijkheid.