Inleiding
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en één van onze speerpunten. In december 2021 stelde de gemeenteraad het programma Duurzaam Veere 2022-2025 vast.
We willen een duurzame gemeente Veere voor nu en voor later. Dit betekent dat we onze leefomgeving zo gebruiken dat deze ook in de toekomst een goede leefomgeving blijft. We zijn daarvoor goed op weg maar hebben nog een grote opgave te gaan. We moeten vooral toe naar een flinke reductie van de CO2 uitstoot.
We werken de komende jaren aan 5 hoofdthema’s: Daarnaast zetten we in op: |
Het energieverbruik in de gemeente Veere daalt langzaam en we wekken steeds meer duurzame energie op. Het percentage hernieuwbare energie in de gemeente Veere is in 2021, 64,7%. We hebben nog een grote opgave te gaan als het gaat om verduurzamen van woningen en gebouwen en het verduurzamen van het vervoer.
Voor het halen van duurzaamheidsdoelen en de snelheid waarmee we die doelen halen zijn we samen aan zet. Niet alleen Rijk, Provincie en Gemeente, maar ook en vóóral inwoners, bedrijven, instellingen en toeristen. Duurzaamheidsmaatregelen raken ons dagelijkse leven en sommige doelen vragen gedragsverandering. Verbondenheid tussen alle partijen is belangrijk om de gezamenlijke doelstellingen te halen. Ook inspiratie, communicatie en educatie dragen bij aan het halen van de doelstellingen.
Duurzaamheid is als uitgangspunt ingebed in de organisatie en loopt daarom als rode draad door veel thema’s en maatregelen in deze begroting heen. We verduurzamen ons eigen vastgoed en kopen zoveel mogelijk duurzaam in. Om beter grip te hebben op alles wat loopt, werken we met een Programma Duurzaamheid.
We monitoren en evalueren hoe ver we staan met onze duurzaamheidsdoelen en zo nodig sturen we bij via de begrotingscyclus. Het college evalueert twee jaarlijks het Duurzaamheidsprogramma en de uitvoeringsagenda, begin 2024 wordt dit afgerond. De laatste stand van zaken over energie is altijd te vinden op het dashboard van Veere op de klimaatmonitor https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/dashboard
Thema 1: Leefomgeving
We hebben in de gemeente Veere over het algemeen een goede kwaliteit van de leefomgeving. De rust en de natuur zijn belangrijke waarden en we zijn zuinig op het fraaie Veerse landschap. Omgevingswaarden zoals biodiversiteit, natuur, externe veiligheid, kwaliteit van bodem, lucht, donkerte, stilte en water behouden we en versterken we. Bij nieuwe ruimtelijke plannen toetsen we de gevolgen van plannen voor de leefomgeving. We houden toezicht op vergunningen en regels en handhaven als dat nodig is. Actuele dossiers zoals stikstof, zeer zorgwekkende stoffen zoals PFAS en plastic korrels en tegen gaan van ondermijning vragen veel aandacht.
We zetten actief in op natuur- en milieu communicatie en educatie via diverse kanalen. Natuur– en milieueducatie voor basisschoolleerlingen voeren we uit in samenwerking met gemeente Middelburg en Vlissingen via Terra Maris.
Thema 2: Energietransitie
De Regionale Energie Strategie Zeeland is de basis van de Veerse energietransitie. Jaarlijks stellen we een Zeeuwse uitvoeringsagenda vast. Op dit moment werken partijen in Zeeland samen aan een update van de RES (RES 2.0). In het eerst kwartaal van 2024 legt het college deze voor aan de gemeenteraad om vast te stellen.
In 2022 is het Nationaal Isolatieprogramma gestart en de komende jaren komt hier geld voor richting de gemeenten. Samen met de andere Zeeuwse gemeenten gaan we aan de slag en ontwikkelen we producten en diensten waarmee Veerse woningeigenaren hun woning gaan verduurzamen. Denk hierbij aan een subsidieregeling, doe het zelf pakket, collectieve inkoop en een ontzorgingsprogramma.
Dit sluit aan bij het reeds aanwezige Duurzaam Bouwloket, het energieloket voor inwoners waar zij gratis en onafhankelijk advies krijgen, en onze eigen Stimuleringslening Duurzaam en Langer Thuis.
Ook gaan we de komende jaren aan de slag met de verduurzaming van onze eigen gebouwen en dat doen we aan de hand van de opgestelde Routekaart Maatschappelijk Vastgoed, die nog wel geborgd moet worden in het Streefbeeld omtrent Maatschappelijk Vastgoed.
Beide producten worden ook opgenomen in de evaluatie van het programma Duurzaam Veere dat begin 2024 wordt opgesteld en aangeboden.
Thema 3: Klimaatadaptatie
In de Klimaatadaptiestrategie Zeeland 2021-2026 (KasZ) staat de doelstelling om in 2050 een klimaatrobuuste provincie te zijn. De KasZ en de uitvoeringsagenda zijn de basis van de huidige Veerse klimaatadaptatiestrategie. De Zeeuwse samenwerkingspartijen evalueren de KasZ elke 6 jaar en de uitvoeringsagenda ieder jaar. Veere heeft met het ondertekenen van het convenant uitvoering KasZ jaarlijks middelen gecommitteerd om aan de doelstelling te werken die is opgesteld in de KasZ. Er is afgesproken dat elke gemeente klimaatadaptatie integreert in de Omgevingsvisie en in lokaal beleid.
Thema 4: Circulaire economie
We moeten toe naar een afvalvrije samenleving waarin producten en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dit draagt ook bij aan het beperken van de klimaatverandering. We dragen direct bij aan de ontwikkeling van de circulaire economie door zo veel mogelijk duurzaam en circulair in te kopen en door het verbeteren van de afvalinzameling en afvalscheiding.
Partijen in Zeeland gaan samen aan de slag met circulaire economie door gezamenlijk beleid op te stellen zoals dat ook gedaan is bij de KASZ en RES Zeeland. Dit beleid in 2024 opgeleverd en aangeboden voor besluitvorming.
Thema 5: Duurzame mobiliteit
We hebben de opgave om CO2 te reduceren door te stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen voor mobiliteit. We stimuleren en promoten duurzaam vervoer. We stelden een Programma openbare laadinfrastructuur vast en voeren dit nu uit. We plaatsen ieder jaar pro actief laadpalen in de openbare ruimte. Dit gebeurt op basis van een plaatsingsleidraad en opgestelde plankaart.