We dragen zorg voor een veilige, schone, gezonde en duurzame leefomgeving, die zo is georganiseerd en ingericht dat we ook gezond blijven. Inwoners van Veere groeien gezond op en worden vitaal oud. Primair doen we dat door bronnen die mogelijke gezondheidsrisico’s kunnen vormen weg te nemen. Secundair door een gezonde levensstijl te stimuleren, het uitvoeren van wettelijke taken (door de GGD) en in te zetten op een duurzame leefomgeving.
De belangrijkste thema’s binnen dit beleidsveld zijn; afvalinzameling, riolering, lijkbezorging, gezond leven, klimaatadaptatie, lucht, geluid en bodem. Het thema duurzaamheid raakt ook in belangrijke mate aan dit programma. Gezien het grote belang wat we aan dit thema hechten is er een aparte paragraaf duurzaamheid.
Volksgezondheid
De wettelijke taken die we als gemeente hebben, zijn belegd bij GGD Zeeland. Dat zijn bijvoorbeeld Forensische Geneeskunde, infectie-ziektebestrijding middels het Rijksvaccinatieprogramma en de jeugdgezondheidszorg.
Wat we als gemeente verder willen bereiken op het gebied van gezondheid, staat beschreven in de nota Kerngezond Veere en het bijbehorende uitvoeringsprogramma. Het lokale plan van aanpak voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vormt daar een aanvulling op, evenals de Kadernota Preventie. Het onderwerp Gezondheid heeft ook een belangrijke plaats in de vastgestelde Omgevingsvisie.
Afvalinzameling
Samen met andere Zeeuwse gemeenten werken we effectief en efficiënt samen aan afvalinzameling.
De landelijke overheid bevordert de overgang naar een circulaire economie. Met een circulaire economie bedoelen we dat we alles wat we gebruiken of verbruiken, ook kunnen hergebruiken. De landelijke doelstelling is dat de gemeenten vanaf 2020 75% van het huishoudelijk afval scheiden. De centrale overheid neemt naast stimuleringsmaatregelen ook belastingmaatregelen. Hierdoor nemen de kosten van afvalinzameling toe.
Als gemeente stimuleren we de afname van de hoeveelheid afval en hergebruik van reststoffen. Ons doel is om de hoeveelheid restafval te verminderen naar 105 kg per inwoner per jaar in 2024. Dit doen we onder andere door de invoering van toegangscontrole op de milieustraten en door blijvend aandacht besteden aan de bewustwording bij inwoners en toeristen door communicatie en handhaving. Ook komen we in 2024 komen we met een voorstel om zomerwoningenterreinen en appartementengebouwen die zijn aangewezen op een verzamelcontainer het gft apart in te gaan zamelen.
In 2024 stellen we een plan op hoe we straatafval en zwerfafval gescheiden kunnen inzamelen.
Riolering
Om afvalwater af te voeren dragen we zorg voor een goed functionerend rioolstelsel.
De kosten voor het onderhoud en de verbetering van het rioolstelsel blijven stijgen als gevolg van klimaatverandering en prijsstijgingen. Verbeteringen aan het stelsel zijn nodig om de kans op wateroverlast door klimaatverandering te verkleinen. Een groot deel van ons bestaande rioolstelsel is aangelegd in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en komt aan het einde van hun levensduur. We zien dus een piek aankomen in renovatie van ons bestaande rioolstelsel. Om deze uitdagingen aan te pakken is in 2023 het programma riolering en waterbeheer vastgesteld. Dit geeft houvast voor de uit voeren werkzaamheden in de komende jaren.
We proberen de werkzaamheden aan het riool zoveel mogelijk te combineren met andere werkzaamheden in de openbare ruimte als wegonderhoud, onderhoud aan kabels en leidingen. Afgelopen jaar maakten we daarom een integrale visie openbare ruimte (IVOR). Meer hierover leest u in de paragraaf kapitaalgoederen.
Lijkbezorging
In 2023 is de Nota Begraafplaatsen herzien en is de beheerverordening Begraafplaatsen aangepast. Beide zijn door de raad vastgesteld. De belangrijkste uitgangspunten van het beleid zijn; onze begraafplaatsen zijn goed toegankelijk, voldoen aan ons beheerniveau en er is voldoende grafruimte voor de komende 15 jaar.
Een ander uitgangspunt in de nota is dat de begraafplaatsen niet kostendekkend hoeven te zijn. De begraafplaatsen zijn fraaie groene parken die niet alleen van belang zijn voor de directe nabestaanden maar ook bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. In 2024 gaan we de capaciteit van de begraafplaats Oostkapelle uitbreiden.
Volksgezondheid
De wettelijke taken die we als gemeente hebben, zijn belegd bij GGD Zeeland. Dat zijn bijvoorbeeld Forensische Geneeskunde, infectie-ziektebestrijding (Rijksvaccinatieprogramma) en de jeugdgezondheidszorg.
Wat we als gemeente verder willen bereiken op het gebied van gezondheid, staat beschreven in de lokale nota Volksgezondheid en het bijbehorende uitvoeringsprogramma.
De aandacht voor gezond leven neemt toe, maar mensen worden ook beperkt om gezond te leven. Samen met het onderwijs, met ondernemers en met sportverenigingen werken we steeds meer samen op dit vlak. In 2022 is de nieuwe lokale nota Volksgezondheid in werking getreden, die een looptijd heeft van vier jaar. We spelen daarin in op de maatschappelijke ontwikkelingen. Positieve gezondheid is als uitgangspunt genomen voor deze nota.
Verder krijgt het onderwerp Gezondheid een grote rol in de Omgevingsvisie.
Klimaatadaptatie
In Nederland verandert het klimaat. De temperaturen stijgen. Er zijn vaker extreme regenbuien, hittegolven en lange droge periodes. Door droogte daalt de bodem op sommige plekken in Nederland en het verzilt de bodem. De zeespiegel stijgt en het risico op overstromingen neemt toe. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de gezondheid, de leefbaarheid en de economie. We moeten ons voorbereiden op de risico’s van het veranderende klimaat en onze omgeving hier op aanpassen. De acties staan beschreven in de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland(KasZ) en gebeurt in samenwerking met alle Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland.
Omgevingskwaliteiten
We willen onze leefomgeving en omgevingskwaliteiten zoals stilte, donkerte, natuur, biodiversiteit en bodem-, lucht- en waterkwaliteit behouden en waar mogelijk verbeteren. De biodiversiteit gaat achteruit en natuurgebieden staan onder druk. De stikstofneerslag in natuurgebieden moet daarom
omlaag.