Omschrijving

We voeren zowel ons bestuurlijk als ambtelijk integriteitsbeleid uit en werken voortdurend aan het integriteitsbewust zijn. Daarbij implementeren we ook de Zeeuwse Norm Weerbare Overheid. Dit is een gezamenlijke intentieverklaring die gezien kan worden als een ondergrens  voor een weerbare overheid in Zeeland. Het bevat basisafspraken waar de Zeeuwse overheden voor staan als betrouwbare en integere overheid. Het is een zogenoemd handelingskader met als thema weerbaarheid om o.a. zo drempels op te werpen tegen invloeden van ondermijning.

Kwaliteit (indicator)

G

Stand van zaken

De ambtelijke werkgroep implementatie Woo heeft het afgelopen jaar een aantal maal overlegd over de gevolgen van de Woo voor de organisatie. Er zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop het anonimiseren van documenten plaatsvindt. Daarnaast is op voorstel van de werkgroep, extra capaciteit beschikbaar gesteld voor het openbaar maken van documenten. Tot slot zijn de ontwikkelingen op Rijksniveau gevolgd en heeft een aantal leden van de werkgroep deelgenomen aan informatieve overleggen met andere overheden.

We zonden in 2023 de raad- en commissievergaderingen (in beeld en geluid) live uit en zorgden ervoor dat deze ook achteraf raadpleegbaar waren.  In totaal waren er 12.995 kijkers en luisteraars in deze periode.

We hebben in het eerste kwartaal de (eind 2022 gestarte) integriteitssessies met alle medewerkers afgerond. Naast integriteit kwamen hierin aan de orde:  ongewenst gedrag,  privacy en informatiebeveiliging. Ook stelden we de ambtelijke en bestuurlijke jaarrapportages integriteit op die in het tweede kwartaal ter vaststelling worden voorgelegd.  Hierin verantwoorden we ons over het in 2022 gevoerde integriteitsbeleid en benoemen we onze ambities voor 2023.
Tenslotte voerden we een nulmeting uit op de Zeeuwse Norm Weerbare Overheid. Onze burgemeester adopteerde het thema 'Veilige Publieke Taak (VPT)' als trekker. Eind 2023 organiseerden wij voor alle Zeeuwse overheden een bijeenkomst hierover. 

   
  

 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G