Omschrijving

Het huidige zandsuppletieprogramma van Rijkswaterstaat voldoet niet aan onze normen voor recreatieve stranden. Door de inzet van het recreatief zandfonds kijken we in samenwerking met de andere kustgemeenten en de provincie Zeeland naar mogelijkheden voor extra recreatief zand. Voor 2024 wordt ingezet om de suppletie in Domburg naar voren te halen ten opzichte van het huidige suppletieprogramma. Dit zal uiterlijk voor het seizoen 2025 moeten hebben plaatsgevonden. Daarnaast kan indien nodig een deel van budget worden ingezet voor het extra opschuiven van zand waar nodig.

Kwaliteit (indicator)

O

Stand van zaken

In april 2023 verwachten  we het standpunt van Rijkswaterstaat of men meewerkt aan het project recreatief suppleren via het m.i.v. 2021 gevormde zandfonds. M.a.w. meehelpt zand voor de recreatie mee te nemen en op te spuiten op de stranden die onvoldoende zand hebben. 

Rijkswaterstaat heeft in een quickscan onderzoek aangegeven hoe ze mee kunnen werken aan onze doelstelling voor recreatief suppleren. Met het fonds kunnen we aansluiten op hun meerjarenprogramma kustlijnzorg. Binnen dat programma zijn er twee opties. We kunnen kijken naar een verkort uitvoeringsvenster van 2 jaar naar een half jaar. Indien mogelijk kan er extra zand vanuit het kustfundament neergelegd worden als een depot. Beide opties zijn alleen mogelijk bij al geplande suppleties in het programma kustlijnzorg van Rijkswaterstaat.

Vanuit het Recreatief Zandfonds hebben we een aanvraag gedaan om pilots te draaien voor een verkort uitvoeringsvenster bij Domburg en Cadzand begin 2025. Bij Cadzand wordt er ook extra zand aangelegd op het strand in de vorm van een depot. In 2024 zullen hiervoor de samenwerkingsovereenkomsten getekend worden met Rijkswaterstaat.

In 2024 zal ook de uitvoeringsregeling en een addendum op het convenant Recreatief Zandfonds ondertekend worden. De organisatie van het Recreatief Zandfonds is dan juridisch goed geregeld.

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

G