Omschrijving

Hiertoe nemen we de volgende maatregelen:

  • We brengen de topstructuur op orde. Dit betekent in de loop van 2023 de werving van een nieuwe directeur/secretaris en aandacht voor de doorontwikkeling van het MT.  
  • We investeren in de personeelsformatie, volgens de knelpunten-analyse van het MT, waarbij we de bijbehorende lasten als volgt opnemen in de (meerjaren) begroting: 2023 € 736.000, 2024 € 922.500 en vanaf 2025 € 1.205.500.
  • We bouwen waar mogelijk al langlopende inhuur om naar vaste invulling/formatie. Dit moet bijdragen aan minder kwetsbaarheid en meer efficiency.  
  • We voeren de aanbevelingen van het Twijnstra Gudde rapport n.a.v. het verkennend organisatieonderzoek verder uit.
    Dit betekent o.a. maatregelen rond de span of control in de organisatie, permanente aandacht voor het bestuurlijk-ambtelijk samenspel en doorontwikkeling van projectmatig werken.
  • We hebben extra aandacht voor arbeidsmarktbeleid door een actieve benadering van de arbeidsmarkt. Dit gebeurt op basis van strategische keuzes n.a.v. een sterkte-zwakte analyse van de Veerse arbeidsmarktpositie en concreet ook door het implementeren van een recruiter functie en een talentenpool in de organisatie. We nemen hiervoor € 200.000 op in de begroting.
  • We hanteren een goed werkgeverschap.
    Dit betekent ook concreet een inhaalslag in ons beloningsbeleid; we nemen hiervoor € 200.000 op in de begroting.  

Kwaliteit (indicator)

G

Stand van zaken

•    De nieuwe gemeentesecretaris is op 5 juni 2023 gestart op structurele basis waarmee we afscheid hebben genomen van de interim-periode. Er is een doorstart gemaakt met de doorontwikkeling van het deels nieuwe MT. 
•    Er is uitvoering gegeven aan de uitbreiding van het personeelsbestand. Voor het grootste deel hebben we invulling kunnen geven aan de ontstane vacatures. Ondanks de situatie op de landelijke arbeidsmarkt lukt het goed om vacatures te vervullen.  
•    We bouwen waar mogelijk al langlopende inhuur om naar vaste invulling/formatie. Dit moet bijdragen aan minder kwetsbaarheid en meer efficiency.  Het is voor zo’n 15 functies gelukt om langdurige inhuur om te zetten naar structurele formatie wat een aanzienlijke kostenbesparing heeft opgeleverd. Hier dient bij opgemerkt te worden dat de totale inhuur niet in deze zelfde mate is afgenomen omdat er op andere plaatsen externe inhuur noodzakelijk is gebleken.    
•    We voeren de aanbevelingen van het Twijnstra Gudde rapport n.a.v. het verkennend organisatieonderzoek verder uit. Er is invulling gegeven aan de beheersing van de span of control, met name door de invoering van Teamleiders voor een aantal afdelingen. Dit binnen de afgesproken budgetten die daarvoor beschikbaar zijn gesteld. Op enkele plaatsen moet dit nog invulling krijgen. Daarnaast is het bestuurlijk-ambtelijk-samenspel steviger neergezet door middel van regelmatige ‘BAS-overleggen’ waarbij ook thematisch te werk gegaan wordt. De afdeling programma’s en projecten (P&P) heeft een afdelingsplan voor de langere termijn opgesteld met hierin de versteviging van het projectmatig werken binnen de gehele organisatie. 
•    Per maart 2023 is de recruiter gestart waarmee het gros van de vacatures vervuld is. Ook bij  een aantal moeilijk vervulbare vacatures is dit gelukt, maar een extra slag moet hier nog gemaakt worden. Er is al invulling gegeven aan de talentenpool door medewerkers intern door te laten stromen en zelfs studenten reeds tijdens de opleiding een parttime  dienstverband aan te bieden. Dit wordt nog verder versterkt.
•    We hanteren een goed werkgeverschap. Het beschikbaar gesteld budget is gebruikt om bijvoorbeeld arbeidsmarkttoelages te verstrekken om medewerkers te behouden en aan trekken en medewerkers extra te belonen daar waar dit passend is. Daarnaast is voortkomend uit de sterkte-zwakte analyse een regeling reiskostenvergoeding woon-werkverkeer opgesteld en ingevoerd per 1 januari 2023. Tot slot hebben we ons beloningsbeleid onder de loep genomen en het beleid rondom eenmalige beloningen herzien, inclusief het toekennen van een zogenaamde wervingsbonus voor collega’s die nieuwe collega’s aandragen voor vacatures.   

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G